Próbálja ki itt!

13 web-funkció, amely biztosan elijeszti az oldalunkon böngészőket

A magyar vállalkozások túlnyomó része rendelkezik honlappal, sokan közülük webshoppal is. Mi lehet az oka annak, ha mindezek ellenére sincs érzékelhető bővülés a cég bevételében, forgalmában? 

Szomorú helyezés az organikus keresések találatai között, magas visszapattanási arány, alacsony konverziós ráta – sok honlapot vagy webboltot üzemeltető magyar kisvállalkozás szembesül e kihívásokkal. Ám többségük nehezen talál választ arra, mit tegyen, hogy a látogatók ne csak néhány másodpercet töltsenek el az oldalon (vagyis csökkenjen a visszapattanási arány), és látogatóból vásárlóvá, ügyféllé váljanak (vagyis nőjön a konverziós ráta). A megoldás azonban sokszor nem abban rejlik, hogy a webmester mit tegyen, sokkal inkább abban, mit ne tegyen! 
 
Ne felejtsük el, három, azaz három másodpercünk van arra, hogy a látogatót meggyőzzük arról, valóban jó és számára releváns helyen jár.  Összegyűjtöttük azt a 13 tipikus hibát, amivel a legelszántabb látogatók is elűzhetőek egy honlapról.
 

1.Felugró ablakok (pop-up)

Sok weboldal-üzemeltető nagyon előremutatónak és korszerűnek hiheti az azonnal a látogatók elé ugró ablakokat, kérdőíveket, azonban a potenciális vevőket legalább kétféleképpen zavarják ezek az alkalmazások: vagy kitakarják az őket ténylegesen érdeklő tartalmakat, vagy megakasztják a pop-upokat nem engedélyező böngészőprogramokat.
 

2.Elterelő nyitó animációk (intro)

Ugyanez igaz a bevezető oldalak nyitó animációira is. Ezek lehetnek nagyon szépek és érdekesek, de elveszítjük azokat a lehetséges vevőket, akik konkrét problémájukra keresnek nálunk választ. A bűvös három másodperc után ugyanis az átlagos látogató nem a „tovább a honlapra” linkre, hanem a „vissza” gombra kattint, vagy bezárja az ablakot, és olyan helyen keres tovább, ahol azonnal világos képet kap a számára fontos tényezőkről.
 

3.A kapcsolat űrlap az egyetlen kérdezési lehetőség (contact us)

Azzal, hogy a honlapunkon megtalálható az úgynevezett kapcsolat-felvételi űrlap, önmagában semmi gond nincs. Ám azzal már van, ha ez az egyetlen módja a weboldal üzemeltetőjével vagy tulajdonosával való kapcsolat-felvételnek. 
A látogatók számottevő része – legyen szó bármilyen típusú honlapról – azonnali válaszokra szomjazik, és nem lesz ideje és türelme telegépelni a kitöltendő mezőket és megvárni a napokkal később érkező választ. E-mail, személyes kapcsolat, telefonszám, sőt mi több, a ma már Magyarországon is aktiválható ingyenes telefonos elérhetőség: ezekre minden bővülni akaró weboldalnak szüksége van.
A honlapunkkal is a potenciális vevők mielőbbi behálózására, azonnali kiszolgálására kell törekednünk.
 

4.Unalmas illusztrációk (stock fotók)

Először is: stock fotónak nevezzük azokat a képeket, amelyek egy-egy gyakori téma, élethelyzet kapcsán tömegével találhatók meg a világhálón. Szépen mosolygó kollegák notebookok fölé hajolva; kezet rázó üzletemberek; a kamerába mosolygó csinos hölgy. Ha ilyen képeket helyezünk el a honlapunkra, a feladatlistán ugyan kipipálhatjuk a „fotók kirakva” sort, ám valójában azt üzenjük a látogatóknak: semmi egyedi, egyéni nincs bennünk. 
Sőt, akár gyanús is lehet, ha olyan emberekről készült fotókkal kínálunk termékeket, szolgáltatásokat, akiknek nyilvánvalóan semmi közük a cégünkhöz. A hús-vér kollégákat, valódi termékeket a tényleges magyarországi vállalkozási vagy munkakörnyezetben ábrázoló képek hitelesítő szerepe akkor is számottevően nagyobb, ha úgy érezzük: kevésbé dekoratívak. Lehetőleg profi fotóssal, tervező-grafikussal készítsük ezeket, így biztosan meglesz az eredménye!
 

5.Keresőmotoroknak készült szövegezés (SEO-fókusz)

Ismét kezdjük egy fogalom tisztázásával: a SEO a keresőrobot optimalizálást jelölő angol rövidítés. Mivel ezek a keresőrobotok adott kulcsszavak után kutatnak, könnyen kísértésbe eshetünk, hogy minél több ilyen kifejezéssel lássuk el honlapunkat. Ám ne felejtsük: a weboldal sokkal inkább a tényleges látogatóknak, és nem a robotoknak szól. Ne vigyük túlzásba az amúgy hasznos és előremutató SEO-szempontokat.
 

6.Nincs közösségimédia-gomb az oldalon

Bár az internetes közösségi média – különösen Magyarországon – még meglehetősen újkeletű jelenség, ma már nincs komolyan vehető vállalkozás, amely ne lenne jelen legalább néhány közösségi oldalon. Ha pedig már vettük a fáradtságot, és kialakítottuk céges profilunkat, az ezekre mutató ikonokat, gombokat mindenképpen helyezzük el a honlapunkon is!
 

7.Semmit- vagy túl sokat mondó cégbemutató

Mivel az online világban az első, legfontosabb és sokszor egyetlen kapcsolódási pontot köztünk és a vásárlónk / látogatónk között a weboldal jelenti, nélkülözhetetlen, hogy hitelesen bemutassuk, kik is vagyunk mi valójában. Ez azonban nem azt jelenti, hogy követhetetlen szakmai tartalommal és az átlagos olvasó számára megfejthetetlen szakkifejezésekkel igyekezzünk lenyűgözni a látogatókat. Lehetőség szerint adjuk arcunkat a szolgáltatásunkhoz, ezzel hitelesítve szakmai tudásunkat. Azt is el kell azonban kerülni, hogy a rólunk szóló néhány mondat olyan általánosságokkal legyen tele, amelyekből a tényleges célkitűzéseink, értékeink, tevékenységünk ki sem derülnek. 
 

8.Félrevezető ajánlat

Ne valamiféle jogellenes dologra gondoljunk, hanem arra a potenciális vásárlókat hamar igen ellenségessé hangoló cselre, amikor egy kedvezőnek tűnő lehetőség, ajánlat pontos és részletes feltételei csak azután derülnek ki, hogy látogatónk már eltöltött 5-10 percet rendelésének feladásával. Ha tehát a kezdő oldalon 50 százalékos árengedményt hirdetünk, nem veszi ki túl jól magát, ha a rendelési folyamat végén áruljuk el: ehhez további termékeket, szolgáltatásokat kell vásárolni, vagy az árengedmény csak további számtalan feltétel teljesítése esetén vehető igénybe. Bár ravasznak hihetjük magunkat, szinte biztosak lehetünk abban, hogy a vásárlók az oldal bezárásával reagálnak az új „infókra”.
 

9.Idegesítő belső linkek 

A keresztlátogatottság maximálása: bizony, ez egy fontos célkitűzés. Jó, ha egy-egy aloldalon elhelyezünk más aloldalakra, számunkra fontos tartalmi elemekre mutató linkeket. Ám teljesen ellehetetlenítjük az oldal olvasását akkor, ha soronként burjánzanak a linkek, és a látogató számára már-már követhetetlen, mi hova mutat. Különösen dühítő, ha a linkek meghatározó része teljesen irreleváns helyekre navigál minket. Figyeljünk arra, hogy ezek a tartalmak új ablakban jelenjenek meg akkor, ha megnyitásuk ellenére a látogatónak fontos  végigolvasni az eredeti oldalon található információkat. A vásárlási folyamatot semmiképpen ne szakítsuk meg távolra mutató navigációval, mert a hibás linkekkel megsokszorozzuk a lemorzsolódást.
 

10.A gépet terhelő lapozófotók (slider)

Nagyon mutatóssá teszi weboldalunkat, ha azon néhány másodpercenként újabb és újabb képek, fotók jelennek meg. Nos, ez a kijelentés akár még igaz is lehet, ám a számítógépek egy részét szinte működésképtelenné teszi a nagy felbontású fotók váltogatása, és igencsak megnő az oldal betöltésének időigénye is. Ez utóbbi akkor teljesen használhatatlanná teszi a site-ot, ha az egyes fotókkal a teljes oldal újratöltődik.
 

11.Flash-tartalom

Nagyjából ugyanez igaz a flash-tartalmakra. Bár a gyors és megfelelő szoftverrel rendelkező gépeken tényleg megvalósul a felhasználói élmény, a látogatók többsége csak üres keretekkel, hibaüzenetekkel és lefagyó böngészővel találkozik ezeken az oldalakon. 
Ráadásul a keresőmotorok nem látják a flash tartalomban és a képekben a szövegelemeket, így kevésbé lesz keresőbarát az oldalunk.
 

12.A blog hiánya

A blogra hatványozottan igaz az, amit a megfelelő „rólunk” tartalomról mondtunk. A világhálón szörfölők alapelvárása, hogy valami személyeset, egyedit, különlegeset is megtudhasson azokról az emberekről, akik egy-egy site vagy webshop mögött állnak. Történetek, humoros sztorik, fotók, beszámolók – jöhet bármi, ami kissé személyesebbé varázsolja webes környezetünket. Az, hogy például egy webshop oldalán megtalálható egy kis „blog” ikon, már önmagában pozitív üzenet a hiteles és megszólítható partnert kereső webes látogató számára.
 

13.„Nem tudom, mitévő legyek”

És végül, de nem utolsósorban: a látogatót soha ne hagyjuk magára. A tájékozódás, kiválasztás vagy megrendelés folyamatában soha nem kerülhessen egy olyan felületre, ahol nem talál tanácsot és kapcsolat felvételi lehetőséget az oldal üzemeltetőjéhez. A legszimpatikusabb természetesen az a megoldás, amikor potenciális vásárlónkat ingyenes, böngészőből indítható azonnali telefonálási lehetőséggel szolgáljuk ki, de első lépésként legalább egy közvetlen e-mail címet mindenképpen adjunk meg az oldalon.
 
Nap, mint nap egyre több időt és energiát költünk online marketingre és arra, hogy minél több potenciális vevőt csalogassunk weboldalunkra. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy a drága kattintásokon keresztül érkező látogatók épp a célegyenesben forduljanak vissza.
 
Azoknak, akik ezeket a hibákat elkerülik, nem lesz több látogatójuk a weboldalukon, de ha a potenciális vevők felé jó az ajánlatuk, akkor nagyon valószínű, hogy akik odakerülnek, nem lépnek azonnal a Google következő találatára, vagyis a legnagyobb konkurencia weboldalára.
 

 

IngyenHívó: telefonhívás weboldaláról, ügyfeleinek ingyen

Az IngyenHívó az online értékesítést támogató hívógomb, internetes zöld szám. Segítségével a látogatók, ha kérdésük van, egyetlen kattintással, közvetlenül a böngészőjükből ingyen tudják hívni a weboldal ügyfélszolgálatát vagy közvetlenül egy értékesítőt. Az IngyenHívó azonnal aktiválható egy link elhelyezésével, használható weboldalon, bannerben és hírlevélben is, így jelentősen képes növelni az ügyfelek számát.
 
 
Sajtóközlemény, 2012. augusztus 1.

 

Sajtókapcsolat:

Csík Judit,  Skawa Innovation

telefon: +36 20 960 3039, email: jcsik@skawa.hu

 

 

Bejelentkezés

Elfelejtett Jelszó

Regisztráció

Kérjük ügyeljen arra, hogy a *-gal jelölt mezőket kitöltse.
Javasoljuk, hogy jelszavát 3 havonta változtassa meg; minimum 8 karakter hosszú legyen, tartalmazzon kisbetűt, nagybetűt számot és minimum 1 különleges kataktert.

Adatok lekérdezése

Az adatokat elküldtem a szervernek, kérlem várjon!